22 Nisan 2011 Cuma

AGH hayatı bambaşka...














Merhaba,

Ben Evrim Göksel, Avrupa Gönüllü Hizmeti’ni Polonya’nın Gdynia şehrinde gerçekleştiriyorum. Polonya’nın kuzeyinde bulunan turistik bir şehir, ayrıca Gdynia-Sopot-Gdansk olarak Polonyalılar tarafından trojmiasto(3city) diye adlandırıyor. Bu üç şehir yaz sezonunda Polonya’nın en gözde tatil ve eğlence merkezleri. Şu an burada 4 ayı geride bırakmış bulunuyorum. Projemin süresi 9 ay. Sizlerle 4 aylık geride bıraktığım süreci paylaşacağım. Şimdi en başa dönelim,

AGH projem, ‘’Mrowisko’’ adı altında bu bölgede yaşayan gençlere yardım eden bir kuruluş. 7-16 yaş arası çocuk ve gençlerle çalışıyoruz. Bu gençlerin aileleri ekonomik sıkıntılar içerisinde, bazıları alkolizm sorunuyla mücadele ediyor. Projemde Portekizden bir arkadaşla beraber çalışıyoruz. Gönüllü olarak iki kişiyiz. Yaptığımız işlere gelince, çocukların İngilizce ödevlerinde yardımcı olmak, Spor Aktiviteleri( Futbol,Masa Tenisi,Basketbol) ve aktiviteler düzenlemek. Çoğu zaman çok güzel ve eğlenceli zaman geçiriyoruz. Çalıştığım yerde ki Polonyalı çalışanlarla aramız gayet iyi. Kafamızda çocuklarla ilgili bir proje ve ya bir aktivite varsa her zaman destek veriyolar, sürekli fikirlerimizi dinliyorlar. Bağlı olduğumuz organizasyonda toplam 8 gönüllüyüz, fakat hepimiz farklı bölgelerde çalışıyoruz. Organizasyon bize kiralamış olduğu evlerde kalıyoruz. Açıkcası Polonya’daki organizasyonum açısından çok şanslıyım, çünkü her konuda yardımcı olup ilgileniyolar. Haftada iki gün diğer gönüllülerle birlikte Lehçe kursu alıyorum. Organizasyon bizi dil kursu ve yerel ulaşım konusunda maddi olarak destekliyor.

Şimdi biraz Polonya hakkında konuşalım,

Beklediğimden daha güzel bir ülke buldum, Adaptasyon sürecim yaklaşık geldikten sonra 1 hafta sürdü. Açıkcası herhangi bir kültür şoku yaşamadım, Ama buradayken adaptasyon sorunu yaşayan bir çok gönüllü tanıdım, evini, annesini, babasını, köpeğini özleyen bir çok gönüllü gördüm. Benim özlediğim şeylerden biri Türk mutfağı oldu. Bana göre Polonya ile damak zevkimiz biraz farklı. Polonyalılar, yardımsever insanlar. Türklere karşı herhangi bir olumsuz görüşleri yok, çok sıcakkanlılar. Bazıları Türkiye’nin turistik kesimlerinde daha önceden bulunduğu için, Türkiye hakkında belirli bir bilgiye sahip, Fakat Türkiye hakkında çok şey bilmeyen tiplerde mevcut. Tanıştığım insanlardan bazıları Türküm dediğim zaman, çok ilginç sorular geldiğide olmadı değil, bir keresinde bir öğrenci partisinde, bir kişi bana senin dinin islam ‘’ islam dininde diğer dünyada 100 tane bakire kız veriyolarmış bu doğru mu? ‘’ diye bir soruyla karşılaştım. Karşılaştığım en entresan sorulardan biriydi. Ayrıca Polonya’da caddelerde, trenlerde bir çok sarhoş insanı görebilirsiniz, hatta bir keresinde trafik lambası ile kavga eden bir sarhoş adam görmüştüm, hiç unutmuyorum. Alkolizm bu ülkede problem, ama bu alkolik insanları şu ana kadar para istemek dışında, çevreye hiçbir zararlarını görmedim, zarar verecek bir halleride yok zaten. Polonya’da yaşlı insanların oranı çok fazla, bu yüzden otobüslerde çok nadir oturabilirsiniz. Genelde İngilizce konuşanların oranı çok fazla değil, Genç ve Üniversiteli kesim, İngilizce konuşuyor, ama burda Lehçe öğrenmek için bir çok sebep olduğu bir gerçek, kurslar ve diğer faktörlerin etkisiyle 7 ayı geride bıraktıktan sonra, şu an Lehçe konusunda kendimi ilerlettim, diyebilirim.

Avrupa Gönüllü Hizmeti, herkesin yaşaması gereken bir tecrübe. EVS hayatı bambaşka, geride bıraktığım 7 ay nasıl geçti hiçbirşey anlamadım, eğer iyi bir organizasyona, güzel bir şehire denk gelirseniz, EVS süreci boyunca çok güzel zaman geçirebilirsiniz, projenin bana kattığı pek çok olumlu katkı oldu, öncelikle buraya gelmeden önce yemek pişirme hakkında hiçbir fikri olmayan bir insandım, ama geldikten bir ay sonra, ‘’yeter artık, böyle yürümüyor’’ diyerek İnternet’in başına geçip, youtube’taki teyzelerin yaptığı yemek tariflerini izler oldum, ama şu an bu konuda gelişme sağladım diyebilirim. AGH size bütçenizi nasıl ayarlayabilceğiniz konusunda fırsat sağlar, çünkü bilindiği gibi burda her ay başı, yemek ve cep harçlığı adı altında para alıyoruz, fakat bu parayı ay sonu gelmeden Polonya’nın renkli gece hayatında bitirirsiniz, ay sonlarına doğru survivor yaşamayı öğrenirsiniz., ya da eve telefon açıp nakit lazım diyebilirsiniz. Ama ne olursa olsun, Polonya’da yaşam diğer AB ülkelerine göre ucuz.

Sonuç olarak, Avrupa Gönüllü Hizmeti projesine katıldığım için çok mutluyum, keşke bir daha başvurma şansım olsa da bir başka ülkede tekrar gönüllü olabilsem, AGH projesi hakkında düşünen arkadaşlar için elimden geldiğince her konuda yardımcı olmaya çalışırım, Umarım herkes bu güzel tecrübeyi yaşar. Eğer projeniz kabul olduğu halde kafanızda soru işaretleri belirlemeye başlıcak, ama sadece rahat olun, ve göreceksiniz ki herşey yoluna gircek, ve her geçe gün bu deneyimden daha çok zevk alıcaksınız. Bu fırsat her zaman denk gelmez.

Pozdrowienia z Polski…

Evrim Göksel-POLONYA/2010

10 yorum:

  1. Ben de basvurdum ve cevap bekliyorum bu süreçte..TEK BİR SORUM OLACAK : çok ileri düzeyde ingilizce bilmek zorunda mıyım?Ben suan üniversite de hazırlık okuyorum seviyem advance ama acıkcası speaking im zayıf..yani tek endişem bu acıkcası...cevabınızı bekliyorum

    YanıtlaSil
  2. tek sormak istediğim dil konusunda.çok iyi bir ingilizcemiz olmasa bile kabul alma şansımız ve bulunduğumuz yerde geçinme şansımız ne kadar?

    YanıtlaSil
  3. çok iyi yazmışsın bro, senin gibi gönüllülere ihtiyacı var bu Tr nin...Caner

    YanıtlaSil
  4. Evrim Göksel23 Nisan 2011 01:49

    hehe sağol caner, sende italya'dan evs sürecini tamamlayınca yazarsın artık buraya..

    İngilizce konusuna gelince, bana sorarsanız iyi bir ingilizce seviyesi olursa insanlarla kontak kurma açısından avantaj kazanırsınız. Çünkü gönüllü grubumuzda ingilizcesi iyi olmayan gönüllülerin kimi zaman sıkıntılar çektiğine şahit oldum, kontak kurma açısında sonuçta yabancı bir ülkedesiniz ve etrafınızda bir tek türk bile yok özellik uzun dönem gidenler için benim gibi ingilizce bir avantaj..ama kısa dönem projeler için pek bir sorun teşkil etceğini düşünmüyorum..

    YanıtlaSil
  5. merhaba ben şu an üni ikinci sınıftayım. ben de evs yapmak çok istiyorum fakat üniversiteyi bitirip mi başvursam yoksa 3. sınıfı bitirip bi sene okulu mu dondursam karar veremiyorum.bu konuda fikrini sorsam ne dersin bana?

    YanıtlaSil
  6. Evrim Göksel3 Ekim 2011 17:16

    okulunu bitir derim..kafan rahat bir şekilde gider gelirsin, bakarsın fırsatlar çıkar karşına, ve okul gibi bir engelin olmaz.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar ben de norveçten bir olumlu yanıt aldım ve uygun olursa gideceğim. ama kafam çok karışık hiç bilmiyorum soguk diyorlar pahalı dıyorlar ama gitmeye deger olan da bırcok sey soyluyorlar ne yapabılırım sızce tecrubelı bırı olarak yardımcı olurmusunuz?

    YanıtlaSil
  8. halil sonucta biletin bir gidis bir donus uzerine. sonucta en fazla kalacagin sure 1 yil. gonullulerimize sunu soyleriz, "pek hayal ettigin gibi olmasa da en azindan Norvec'in sokaklarinda uzunutunu yasa! zaten Turkiye'de her gun uzuluyor veya seviniyoruz...." AGH firsati her zaman kisinin karsisina cikan bir firsat degil bizce :)

    YanıtlaSil
  9. asagidaki yazimizi okumani tavsiye ederiz...

    Beyaz Zambaklar Ülkesinde
    http://trexevs.blogspot.com.tr/2012/08/finlandiyann-helsinki-sehrinde-agh.html

    YanıtlaSil
  10. Meraba.BEnde ilk adım olarak kısa dönemli gitmek istiyorum fakat sadece ingilizce konusunda çekincelerim var bir de yanımızda türk yetkili bulunuyor mu tek başımıza mı kalıyoruz?

    YanıtlaSil