11 Kasım 2016 Cuma

Polonya'da Bir Mutlu Gönüllü

     Merhabalar, ben Yasin Acar. İzmirliyim, Ege Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü mezunuyum ve bugünlerde, Polonya'da bir Erasmus+  EVS projesi için gönüllü olarak çalışmaktayım. Bugünlerde, burada yaşadıklarım ve öğrendiklerim, beni buralara getiren sebepler hakkında hafızamı yoklamaya başladım ve aklıma gelen, değerli olduğuna inandığım hikâyem ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.



     Her şey bir arkadaşımın "EVS diye bir program varmış, bir araştır istersen" demesiyle başladı. Araştırdım ve bulunduğum şehir İzmir'de TREX EVS adlı bir dernek buldum, internetten bulduğum numaradan aradım ve randevu aldım. Randevu gününe kadar kafam karışıktı. EVS hakkında sayısız yazı okumama rağmen net bir fikrim yoktu. Randevu günü geldi ve derneğin kapısını çaldım. Kapıyı Yunan bir gönüllü açtı. Çat pat Türkçesiyle ve güler yüzüyle hoş geldin dedi. Tabii Yunan aksanıyla... "Hosgıldin"... Çok güzel bir karşılama olmuştu. Ayrıca ofiste Polonyalı başka bir gönüllü daha vardı;
İzmir'deki 1 yıllık gönüllüğünün ilk günüymüş. Bir Yunan, bir Polonyalı, Bir Türk başladık konuşmaya. Aklımda, çeşitli ülkeler hakkında, çeşitli projeler hakkında sorular vardı. Çat pat ingilizcemle başladım sorular sormaya. İlk başta çekinmiştim. Daha önce tanımadıkları biriyle niye uğraşsınlar ki diye düşünüp duruyordum. Konuştukça, sorular sordukça kendimi daha iyi hissettim. Gönüllülüğün ne olduğunu anlamaya dair ilk adımımı atmış; bu görüşme sırasında birçok duyguyu aynı anda yaşamıştım. Hiçbir sorumdan sıkılmıyor, cevaplamaktan zevk alıyorlardı. Daha sonraları bu dernek hakkında, Türkiye’den başka ülkelere gidip, gönüllülük deneyimi edinip bu motivasyon ile bu derneği kurduklarını öğrendim. Bu görüşmeden sonra TREX EVS Derneği’nin eğitimlerine, İngilizce konuşma kulüplerine ve Türkiye çapında gönüllülük ve benzeri projeler yürüten organizasyonların düzenlediği etkinliklere katılmaya başladım. Rutin eğitim yöntemlerinin ve rutin deneyimlerin çok dışında, hem yaratıcılığa teşvik eden hem eğlendiren hem de öğretici unsurları bir arada bulunduran önemli eğitimlere katıldım ve çok değerli deneyimler edindim. Tabii bu süreçte yeni insanlarla tanışma, farklı sohbetlere katılma ve güzel dostluklar kurma şansı da buldum. Bu kadar güzel deneyimler edinmişken durmak yoktu tabii. Bir yandan başka bir ülkeye açılmak, bu deneyimleri başka bir ülkede de yaşamak, farklı kültürleri tanımak istiyordum.


   

  Gün geldi ve derneğim ile ortak uğraşılarımız sonucunda Polonya'nın Wroclaw şehrinde "Avrupa Kültür Başkenti" konulu bir projeye kabul edildim. İşte bu yazıyı, Polonyanın çok güzel bir şehri olan Wroclaw'dan sizlerle paylaşıyorum. Projeye kabul olduktan sonra vize başvuru süreci, prosedürler, alışveriş, hazırlıklar derken işte şu an buradayım. Bu şehre ulaşır ulaşmaz yaşadığım mutluluk gelecek günlerde olacakların ilk sinyali gibiydi. Festival, konser, tiyatro ve kamp gibi eğlenceli ve büyük organizasyonlarda gönüllü olarak çalışma fırsatım oldu. Hem de 6 farklı milletten 11 farklı gönüllü takım arkadaşımla. 


Birçok insanla tanıştım ve çok güzel zamanlar geçirdim. Her gün yeni bir maceraya açılan yeni bir kapı, her gün yeni bir bilgi ve deneyim... Tüm bunlardan sonra gönüllülüğe attığım ilk adımlar geliyor aklıma. Gönüllülük adına ilk hissetiklerim bana bir şeyler fısıldamıştı ve ben bu fısıltıyı takip etmiştim. Bu takip, beni bambaşka bir ülkeye ve çok değerli deneyimler edineceğim bu güzel şehire getirdi. Böyle bir deneyimi herkese tavsiye ederim.
    
    Gönüllülük projem hala devam ediyor ve ben daha çok şey öğreneceğim ve bunu mümkün olduğunca başkalarıyla paylaşacağım. Tıpkı TREX EVS derneğinin benimle paylaştığı gibi... Belki başka bir yazıda, belki yüz yüze ama mutlaka görüşmek üzere...



Yasin Acar
Polonya

1 yorum:

  1. Hayatına kazandıracagı o kadar şey var ki! senin adına sevindim ve TR ye dönünce o kadar özleyeceğin anın olacak... Ben de 2012-2013 döneminde Romanya da gönüllük projesinde çalışmıştım ve hala özlüyorum. Başta ingilizce olmak üzere çalışma hayatında insanlarla başetmeyi, onları kolay tanımayı öğretecek. İYİ EĞLENCELER :)

    YanıtlaSil