23 Temmuz 2013 Salı

AGH yapmayı düşünenlere tavsiyeler...

Çanakkale Koza Derneği'nin gönüllüsü Doğancan Çetin'in kaleminden AGH yapmaya düşünenlere tavsiyeler;





 Avrupa Gönüllülük Hizmeti(AGH) nedir?
AGH, bir Avrupa ülkesinde size ev sahipliği yapan Sivil Toplum Kuruluşunun sosyal içerikli çalışmaları doğrultusunda kısa süreli veya uzun süreli olarak gönüllü çalışmalar içinde yer almanız anlamına gelmektedir. Sadece 18 – 30 yaş arasında bir genç olmanız ve bu tür çalışmalara ilgi duymanız yeterlidir. (  40 Soruda AGH )
AGH yapacak kişilerin aklını tırmalayan ve düşündüren binlerce soru vardır, nereden başlamalıyım, nasıl başvurabilirim, okulumu ne yapacağım, askerlikte var, orada ne yer ne içerim, nasıl anlaşacağım, ailem ile nasıl iletişim kuracağım, acaba ne kadar harcarım, CV ve motivasyon mektubunu nasıl yazarım, nerede kalacağım, kendime ne katabilirim, sorunum olduğunda nasıl çözerim vb.
Kendimden örnek vermem gerekirse, varolan üniversite hayatımı bırakarak 12 aylık bir sürece adım attım, katıldığım proje çevre ve çocuklarla ilgiliydi. iyisiyle kötüsüyle güzel anılar ve  kazanımlarla AGH hayatımı gerçekleştiriyorum.
Öncelikli olarak kaç ay istediğiniz ve projenizin neyle ilgili olduğu;
Bildiğiniz üzere 2 ay ile 12 ay arasında değişen bir sürede AGH yapabiliyorsunuz.(Kısa dönemler 2 aya kadar, uzun dönemler 12 ay) Fakat herkesin istediği iyi bir ülke olması İspanya, Almanya, Fransa vs. benim öncelikle önerdiğim ülkeden çok projenin içeriği ve gideceğiniz yerde nerede kalacağınız, nerede çalışacağınız ve ne kadar aylık alacağınız gibi.

“Ek bilgi olarak bir ülkede  2 aylık bir AGH yaptıktan sonra başka bir ülkedeki projede 10 aylık AGH yapabiliyorsunuz.. Fakat 10 aylık bir projeden sonra 2 aylık bir proje yapamıyorsunuz. “

Önce kendinize şunu sormalısınız ne kadar süre agh yapabilirim? Bu kısmıda çözdükten sonra kendinize CV ve motivasyon mektubu hazırlamalısınız. Bu belgelerin dili İngilizce olmalıdır. CV’de ve motivasyonda yazacağınız, katıldığınız eğitimlerde ve dil bilginizde dürüst olmanız size daha fazla artı katacaktır. CV formatı “europass” formatında olmalıdır. Motivasyon mektubu nasıl yazılır? 
AGH projelerini internette bulunan database sayfasında inceleyebiliyorsunuz, 3 başvuru dönemi var; 1 Şubat, 1 Mayıs, 1 Ekim’dir. Ancak gidebilmenin en kolay yolu, derneklerin yayınladığı projeleri incelemektir. Bu yolun avantajı hem gönderici kuruluşunuzu hem de projenizi bulmuş oluyorsunuz. Fakat database’den proje bulsanız dahi sizi Türkiye’den gönderen bir kuruluş ile iletişimde olmanız gerekiyor.
Benim yaptığım o şekildeydi. Uzun süre gönüllü olarak çalıştığım Çanakkale Koza Gençlik Derneğisayesinde Romanya’ya geldim. Projeye kabul aldıktan sonra ki süreçte prosedür gereği imzalanması gereken ve vizeye götürülmesi gereken belgeler vardı. (Aktivite sözleşmesi, davet mektubu, ulusal ajans destek yazısı, axa sigorta, sabıka kaydı, fotoğraf, banka hesap cüzdanı, pasaport ve vize ücreti)
O belgelerle birlikte projenin bulunduğu ülkenin konsolosluğuna giderek başvurunuzu yapıyorsunuz. Benim projem 12 aylık olduğundan 25 gün gibi bir sürede çıkmıştı. Uzun süreli AGH yapacaklara vize 6 aylık veriliyor ve oturum kartı için ilk ay içinde polis şubesine giderek başvuru yapıyorsunuz, o kartlarda kısa bir zamanda çıkıyor.
Projenin ayına göre değişen kabul edilme günü var ve birazcık sabırlı olmak gerekiyor bu konuda. Konsolosluklar vize vermemekle değil vermekle yükümlü kurumlar ve belgeleriniz tam olduğu sürece her ülkeden vize alabilirsiniz.
Vizeniz çıktıktan sonra gönderen kuruluşunuz tarafından sizin uçak biletleriniz alınıyor ve bu arada siz de bavullarınızı hazırlıyorsunuz. (Özellikle bu konu hakkında çok fazla soru alıyorum.)
Ne kadar eşya koymalıyım? ne koymalıyım?
Havayoluyla ulaşımda şirketten şirkete değişse de 20 kilonun üzerine çıkmayın, uçağın içine alacağınız özel eşyaların olduğu çanta en fazla (bilgisayar, fotoğraf makinası vs) 6-7 kilo arasında olursa problem olmayacaktır.
Sonrasında gideceğiniz ülkeye geldiğinizde ev sahibi (kuruluştan kuruluşa değişiyor) sizi birisi karşılayabilir de, karşılamayabilir de. Fakat gönderen derneğinizle ya da ev sahibi derneğinizle bu konu hakkında konuşabilirsiniz. Önerim gideceğiniz yeri daha önceden ulaşımınızı nasıl sağlayacağınızı araştırmanız, Romanya için her konuda yardımcı olabilirim.
Projenin olduğu şehire geldiğinizde sizi güzel günler bekliyor olacak tadını çıkartmaya bakın.
Herkesin merak ettiği “ne yer ne içerim” kısmı
Türkiye’de kimse domuz yemediği için Avrupaya geldiğinizde insanlar garipsiyorlar bu durumu, ilk yapmanız gereken hangi ülkede olursanız olun domuz ne demek, dana ne demek, koyun ne demek öğrenin ürünleri alırken arka kısımlarını okuyun karışıkta olabilir. Biz bir haftalık zorlanmanın sonrasında hiçbir zorluk yaşamadık yemek konusunda.
Su konusu diğer Avrupa ülkelerini bilmesem de mineralli su satıyorlar normal şişelerde bende gelmeden önce internette okuduğumda normal suları yok diyorlardı, gayette var.
İletişim
Anlaşma kısmında sorun yaşayacağını düşünen arkadaşlara şunu söyleyebilirim çözülmeyecek bir sorun değil, pratik yaptıkça emin olun bu düşünceniz ortadan kalkacaktır. Kısa veya uzun süreli AGH gelenler gittikleri ülkenin kısa sürelide olsa dil eğitimini alıyorlar, bu dil eğitiminin amacı gönüllülerin yerelde, alışverişte, sokakta zorluk çekmelerini ortadan kaldırmaktır.
Kalacak yer konusu
Projeden projeye değişebiliyor, ben şanslıyım ki apartmanda 2 katlı bir evde yaşıyorum. İlk geldiğimizde yastık, battaniye, çarşaf vs evde mevcuttu ayrıca mutfak araç gereçleri de mutfağınızda hazır olarak vardı. Evinizin elektrik, su, doğalgaz, internet ve diğer giderlerini dernek size yansıtmadan ödüyor. Şöyle bir ayrıntıda var, eve internet bağlatmaları zorunlu değil, ofisten girin de diyebilirler. Aile ile görüşme kısmını genelde gönüllüler skype üzerinden sağlıyor, ücretsiz olması bu programı daha kullanışlı yapıyor.
Ne kadar para harcarsınız? Sorunum olursa kiminle konuşacağım?
Aylık cep harçlıklarınız var, 900 lei gibi bir cep harçlığı alıyorum. Bunun içinde mutfak, temizlik ve extra harcamalarımız var. Bazı derneklerde aylık harçlığınız az olsa da mutfak harçlığı fazla oluyor onun için ayrı para veriyorlar.
Gönüllü olduğunuz süre boyunca güzel vakit geçireceksiniz fakat elbette ev konusunda, başka konularda sorunlarınız olacaktır. Bunun için ilk gittiğiniz zaman size bir mentor(danışman) verilecek. Her hangi bir sorun olduğunda o kişiyle buluşup sorunlarınızı anlatabiliyorsunuz.
AGH bana ne kattı, size ne katabilir?
Gönüllülük hayatı gerçekten yaşanmadığı sürece kelimelerle anlatılacak bir şey değil bana göre.
İlk geliyorsunuz bir ülkeye her tarafınızda farklı bir dil konuşuluyor, yayalara yanan kırmızı ışıkta beklemeyi öğreniyorsunuz en basitinden.
Farklı ülkelerden çok farklı karakterlerde insanlarla tanışıp aynı sofrada yemek yiyip içebiliyorsunuz. Birlikte otostop çekip başka şehirleri gezebiliyorsunuz, çılgınlar gibi gülebiliyorsunuz.
Otostop ne demek nasıl otostop çekilir onu öğreniyorsunuz.  Başka bir şehre gezmeye gitmeden nerede, nasıl ucuz kalabilir ya da nerede kalıp hiç para vermem diye uğraşıyorsunuz.
Herkesin en çok öğrenmek ve pratik yapmak istediği şey olan İngilizceyi konuşuyorsunuz ama yetmiyor, farklı diller öğreniyorsunuz. Tabi ki öncelikli olarak küfür öğreniyorsunuz.
Farklı ülkelerin yemeklerini tatma fırsatı buluyorsunuz.
Belki de hayatınızda hiç katılmadığınız kadar partylere katılıyorsunuz ve evde fazla ses yaparsanız komşunuz gelir. Üstüne bir de İngilizcede bilmiyorsa derdinizi anlatmaya çalışırsınız.
Schengen alarak Avrupa’yı gezebiliyorsunuz, Paris, Venedik, Amsterdam, Barcelona vs. görmeden gitmek olmaz.
Kısacası AGH yapmadan yaşlanmamak lazım :)

Doğancan ÇETİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder