14 Mart 2012 Çarşamba

Motivasyon Mektubu Tüyoları!


    Motivasyon mektubu, ev sahibi kuruluşun sizi seçmesini sağlayan en önemli belgedir. Genelde buraya yazacağınız bilgiler sayesinde bir projeye kabul edilirsiniz. Karşı taraf sizin o projeyi ne derece istediğinizi, projeye neler katabileceğinizi bu şekilde görür.
     Bir çok gönüllü adayı arkadaş bana bu konuda danışıyor. İşin ehli ben değilim elbet, fakat benim projemdeki işlerden biri de; gelecek gönüllüleri seçmek olduğundan bu konuda bi kaç şey söyleyebilirim.




Uzun olmasın. 
Çoğu motivasyon mektubu uzun bulunup okunmuyor, okunsa da tamamı okunmuyor. Sizi kabul edecek olan kuruluşun muhakkak gönüllü seçmekten ziyade başka işleri de bulunduğundan, uzun uzadıya okuması az bir ihtimal.

Gerekli gereksiz her şeyden bahsetmeyin.
Özellikle Türkiye'den gelen başvurularda (İspanya'ya en çok Türkiye'den başvuruyorlardı bu arada) motivasyon mektuplarında gerekli gereksiz  bir çok bilgi bulunuyordu. Hatta babasının rahatsızlığından falan bahsedenler bile vardı. Aileden bahsetmeye pek gerek yok. Bütün çalıştığınız işlerden bahsetmenize de gerek yok. Projeye bağlantılı olan işlerden, gönüllülüklerinizden bahsedin.

Peki nasıl olmalı? 

İlk paragrafta projeyi okuyup inceleyip, beğendiğinizden, size uygun olacağından bahsedin. Bu iş için motivem güçlü diyebilirsiniz .

İkinci paragrafta, mesela ilgilendiğiniz bir alansa bu proje (örneğin çocuklar,hayvanlar,çevre,sanat kültür proje teması neyse) onunla ne zaman ilgilenmeye başladığınızı, nasıl olduğundan bahsedebilirsiniz. Bununla ilgili katıldığınız lisede kol, üniversitede klup neyse yazabilirsiniz.

Ardından gönüllülük bilincinizi,katıldığınız  gönüllü faaliyetleri, bu konuda motivenizi söyleyebilirsiniz.

Sonraki paragrafta çalıştığınız işte edindiğiniz yeterlilikleri sabır, cesaret,takım ruhu,insan ilişkileri vb. projeye yansıtacağınızı, dil probleminizin olmadığını, gideceğıniz ülke neyse onun da dilini öğrenmeye hevesli olduğunuzu söyleyebilirsin.

Sonra çok uzatmadan projeyi çok istediğinizi, ülkelerine, diline sempati duyduğunuzu ,projede nasıl katkı sağlayacağınızı, projenin size ne katacağını yazıp, bitirebilirsiniz.

      Böylelikle kısa, öz, aradıkları adayın siz olup olmadığını hemen anlayabilecekleri bir motivasyon mektubu oluşturabilirsiniz. En önemli şey motivasyon mektubunun onların projeleriyle paralellik sağlaması, Çocuklarla yürütülen kültür-sanat projesinde, işletme alanında çalıştığınız şirketlerden bahsetmek yerine, çocuklarla olan iletişiminiz, bu konudaki gönüllüklerinizi öne çıkarmanız gerek. Ayrıca cv'de yazdığınız bilgileri, örneğin mezun olduğunuz okulu tekrar yazmanıza gerek yok.

Umut İncesu/İspanya


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder