28 Ekim 2011 Cuma

Gezi Tüyoları




Selam arkadaşlar;
Nereden başlasam bilemiyorum. Anlatacak, yazacak o kadar çok şey var ki. Benim projem 2009 yılında Polonya’nın Bystrzyca Klodzka şehrinde geçti. Şehir dediysem literatür olarak. Kasaba demek daha doğru olur aslında. Uzun dönem bir projeydi. 6 ay. Projem okul sonrası aktivitelerle ilgiliydi. Ben bir kreşte çalıştım.  Bu benim için çok avantajlı oldu. 


Eğer dil öğrenmek istiyorsanız kreşten daha iyisi olamaz. Öğrencilerimle beraber resimlerle müziklerle öğrendim. Çok keyifliydi. Aslında anlaşamıyorduk. Öğretmen dâhil İngilizce bilen yoktu ama yine de bu beraberce oyun oynamamız için engel değildi. 




Herkesin benzer hikâyeleri var aslında. Eğer bu konuda ilgiliyseniz hiç vakit kaybetmeyin arkadaşlar. Bu altı ay benim için tatil gibiydi. Tek bir şeyden pişmanım. Biliyorsunuz uzun dönem projeye katılanlar Evs hakkını kaybediyor. Keşke daha uzun bir projeye katılmış olsaydım.


Ben size diğer önemli konulardan bahsetmek istiyorum. Siz zaten AGH’ye nasıl katılacağınızı, neler yapacağınızı bir sürü yerden öğrenebilirsiniz. Önemli olan püf noktaları bence.

Arkadaşlar elinizden geldiğince Schengen almaya çalışın. İlk 3 ayı Schengen geri kalanları normal vize alın. (schengen en fazla 3 ay oluyor) ve tabi uzun dönem bir proje ise oturma izni almak için mentorunuzla konuşun. Çok işinize yarayacaktır. Bence bu fırsatı iyi değerlendirin arkadaşlar, çünkü Avrupa’yı gezmek Türkiye’yi gezmekten çok daha ucuz. Bu konuda da size www.ryanair.comwww.wizzair.com sitelerini kesinlikle öneririm. Gözlerinize inanamayacaksınız. Tek sorun bu uçaklar farklı havaalanlarına iniyor. Mesela İzmir uçağı Manisa’da küçük bir havalimanına iniyor. Havalimanından şehir merkezine yine ryanair’in otobüsleri oluyor. Genelde otobüsler 10 euro civarı. Bunları gezi bütçenize dâhil etmeyi sakın unutmayın. Bir de diğer ayrıntı uçağınız sabaha karşıysa geceyi havalimanlarında geçirmeyi sakın düşünmeyin. Çünkü maalesef gece buraları kapatıyorlar. Sokakta kalabilirsiniz. Uçağınızın ineceği havalimanının adına bakıp araştırmak da fayda var arkadaşlar. Bazen normal havaalanına da inebiliyorlar. 

Havaalanlarında vizenize mühür vuracak kimse yok arkadaşlar. İç hatlarda uçuyor gibi olacaksınız. Ama aynı şey karayolu ve tren yolu için geçerli değil. Orada kontrole denk gelebilirsiniz. Bence vizesiz bir çılgınlık yapmayın.  Diğer bir ayrıntı schengen alamadınız, oturma izni alamıyorsunuz.. Tek bir yol kalıyor arkadaşlar. Tekrar schengene başvurmak. Mesela biz Polonyada’yken Macaristan konsolosluğundan schengen almıştık. Ama tavsiyem önce Almanya konsolosluğuna gitmeniz. Türklere sorun çıkarmıyorlar. Ve kaç günlük vize istiyorsanız o kadar gün otel rezervasyonu göstermeniz gerekiyor. Online ücretsiz rezervasyon yapan siteler var. Biz bu konuda büyük bir yanılgı içerisindeydik. Belki biliyorsunuzdur ama ben yine de hatırlatayım. Size konsolosluk belli bir tarih aralığında mesela 20 gün vize verecek. Genelde bu tarih aralığı 3 ay civarı oluyor. Vizeniz ilk damga vurulduktan sonra 20 gün geçerli. Ama hiç bir kontrolde damga vurulmazsa (bana ve arkadaşlarıma hiç denk gelmedi) sizin için o tarih aralığı geçerli. Gönlünüzce gezebilirsiniz.

Küçük bütçelerle çok güzel geziler yapabilirsiniz arkadaşlar. Ben agh boyunca bir çok yere gitme fırsatı buldum. Prag, Viyana, Budapeşte, Zlin, Roma, Venedik, Paris, Barcelona. En çok da size Roma’yı ve Prag’ı tavsiye ederim arkadaşlar. İnanılmaz güzel bence. Hostel fiyatlarını hostel sitelerinden öğrenebilirsiniz. İlk deneme olacaksa çekinmeyin. Tanımadığınız insanlarla aynı odada kalıyorsunuz ama keyifli. Bu arada couchsurfing veya hospitalityclub’ıda unutmayın. Kalmanın en ucuz yolu. Hem de bilmediğiniz bir yerde arkadaş edinmiş oluyorsunuz. Biz Krakow’da couchsurfingle kalmıştık. Kaldığımız kişilerin hepsi sokak artistiydi. Kimi sokakta müzik aleti çalıyor, kimi resim yapıyordu. Süper bir şeydi. Tavsiye ederim.


Gelelim valiz olayına. Arkadaşlar ryanair vs. gibi ucuz uçaklarda bagaj parası ödemek istemiyorsanız sadece el bagajıyla uçağa binmelisiniz. Zaten hostel ararken de yürüyeceğinizi varsayarsak olabildiğince az eşya her zaman en iyisi. Bu arada cımbız, parfüm vs. uçakların hiç birinde bir şey demediler. Şansınızı deneyebilirsiniz. Vee olmazsa olmaz. Uyku tulumu. %100 gerekli. Özelliklede havaalanında uyumayı planlıyorsanız. Normal havaalanları gerçekten çok konforlu arkadaşlar. Sürekli polis ve kameralar sayesinde de güvenli. Tek sorun havalandırmalar gece çok soğuk oluyor. Tulumunuzla deliksiz bir uyku çekebilirsiniz.  :)

1 yorum:

  1. Guzel bir yazi olmus ozellikle nasil hesapli bi sekilde gezilebicegi hakkinda tesekkurle ama vize konusunda katilmiyorum 3ay uzeri herhangi bir schengen ulke vizesi alinca 90 gun byunca diger ulkelerde bulunabiliyorsunuz bu ilk 90 veya son diye ayirmaniza gerek yok bende 5 ay boyunca polonyada kaldim ve fesitli zamanlarda diger ulkelere gecis yaptik herhangibir sikinti cekmedik

    YanıtlaSil