23 Kasım 2011 Çarşamba

Klişelerimizle Merhaba Avrupa!


   “Aslında İtalyan erkekleri aman aman yakışıklı değildir, Allah var, giyinmesini iyi biliyor beyler.
Yok Arkadaş! Yanlış zamanda doğmuşuz biz, şöyle 40 yıl önce gelseydik dünyaya bu kadar okumak için seferber olur muyduk hiç? Atardık kapağı Almanya bağrına, mis gibi çalışır 25.yılımızda dönerdik anavatana; hem de altımızda Mercedesimiz’le;)
Bir düşünün bakalım hanginizin rüyası değil ki İspanya güneşine uyanmak, kızgın kumlarında, Akdeniz ruhlu sokaklarında Barcelona Barcelona filmini çekmek. Bekle bizi İspanya, tarih tekerrürden ibarettir!”

   Yukarıda yazılanların hepsi, Avrupa Haritasını önümüze koyduğumuzda, ülkelerin sınırlarını çizerken bir taraftan da beynimizin arka tarafından gün yüzüne çıkan basmakalıp yargılarımızı canlandırmaktır. Saydığımız örnekler bunlarla sınırlı değildir.

   Bizden başka dil konuşan, farklı kültürde yaşayan, kimi zaman hayranlıkla izlediğimiz, hatta tam kadro  milli takım futbolcularını ezbere sıraladığımız, kimi zaman yerin dibine sokmakta hiç acımadığımız, politik kirli çamaşırlarını çarşaf çarşaf serdiğimiz sınır komşumuza, bizi Avrupa Birliği’ne almak konusunda işi yokuşa süren müttefik ülkelere,  depremzede olduğumuz şu günlerde tırlarla gönderdiği çadırlarla yanımızda olduğunu gösteren iyiliksever dost ülkelere karşı; hep çok güçlü yargılarımız mevcuttur.

     Velhasıl, aslında tüm bu sahip olduğumuz düşünceler sadece bize ait değil. Bulgaristan’ın diğer Avrupa ülkeleri için klişe düşünceleri ne diye merak ediyor musunuz? Peki, Almanya bizim hakkımızda ne düşünüyor, Fransa sınır komşusu İspanya için ne demiş?

“Mapping Stereotypes Project” çalışması ile Yanko Tsvetkov tüm klişe yargıları bir araya getirmiş ve internet sitesinde haritalarla yayınlamış, İtalya’ya göre Avrupa, Amerika’ya göre Avrupa derken ilk başladığında, sadece arkadaşlarını eğlendirmekmiş amacı fakat, fark etmiş ki herkes tarafından beğeniliyor çalışmaları, projeye daha çok odaklanma kararı almış.

Haydi buyurun birlikte keşfedelim tüm kalıpsal düşünceleri:

Britanya’ya Göre Avrupa 

   Siz genel itibariyle kim kime ne demiş inceleyin ben size Türkiye hakkında ne düşünüyorlar onu söyleyeyim: Burada domuz eti yenmez! diye aralarında çevirdikleri fısıltılar, Türkiye’ye geleceklere itinayla bilgi verilir tadında olmuş:)



Bulgaristan’a Göre Avrupa
   Güzel memleketimizin en meşhur ve en tarihi alışveriş merkezi Kapalıçarşı’ya gitmeyen Avrupa’lıya turist denmez bizim buralarda! Komşumuzu bavul bavul göndeririz her sene memleketine. Sevgilerimizle, bahsedin bizden eşe dosta;)



Fransa’ya Göre Avrupa
   Fransa deyince akla Sarkozy gelir, Sarkozy deyince de pek yüzler tebessüm etmez ne yalan söyleyelim, peki hiç merak ettiniz mi Fransa Avrupa için ne geçiriyor aklından?


Meğer Napolyon’un sonsuz bir Rusya hayali varmışta biz yıllarca gözlerimiz kapalı yaşıyormuşuz! O değil de Macaristan’ın Sarkozy toprakları diye konuşulmasına ne dersiniz?

Almanya’ya Göre Avrupa

    Almanya için sadece işgücü kaynağıyız ne yazık ki? Almanya’nın aklına ucuz otel, tatil deyince ilk İspanya geliyor. Ah İspanya ahh.



Yunanistan’a Göre Avrupa
   Daha ne kadar yabancı damat ithal edeceğiz komşu Yunanistan’dan? Sizce bu bir komplo olabilir mi, duyduk ki kapı komşumuz ulu orta her yerde bizden Doğu Yunanistan diye söz ediyormuş hani bilelim de ona göre yabancı damat kontenjanına sınır koyalım:) 
Şaka bir yana Kıta Avrupası çalışa dursun, biz kriz gölgesinde ki Yunanistan için siesta vaktini haritamızdan yayınlıyoruz :)


İtalya’ya Göre Avrupa
   Dans konusundaki zenginliğimiz su götürmez gerçektir ama İtalyanlar bizi dansözlerimizle mi kodlamışlar ne? Yolda örgülü saçlarıyla gördükleri tüm kadınları da Ukraynalı bilen tüm İtalyanlar’a sepet sepet yumurta gönderiyoruz:)



Polonya’ya Göre Avrupa
   İspanya tüm ülkeler için cazibe merkeziyken bir Polonya için mi olmayacak? Domates festivallerinden boğa güreşlerine kadar renkli dünyaya hoş geldiniz efenim!



Rusya’ya Göre Avrupa
    Rusya’nın turistik kara, deniz sahası olduğumuzu bilmeyen var mı?
İtalya’ya da alışverişe giden Ruslar kahve molasını için İrlanda’ya gidiyorlar mıdır sizce?


İspanya’ya Göre Avrupa
    Sizin Slovakya hakkında bir fikriniz var mı? İspanya’nın pek yok da ama Avusturya için egoist tabirini kullanmasının sebebi, Avusturya’nın dillere destan açık hava müzesine benzemesi olabilir mi?



ABD’ye Göre Avrupa
  Amerika için ne zamana kadar şükran yemeği olmaya devam edeceğiz? Portekiz aslında hep Brezilya, Romanya ise hep Dracula’lı Gypsy bir efsanedir Amerika için, ya sizin için Amerika nedir? Kelimelerin bittiği yerden seslenin bize!


Vatikan’a Göre Avrupa

   Vatikan’a göre İskandinav ülkeleri seks bağımlısı, Almanya yakışıklı sarışın çocukların memleketi, İngiltere soğuk nevale kadınların anavatanı, Fransa ise birbirinden farksız ateistlerin kara parçasıdır.



Daha kim kime ne demiş, neler düşünüyormuş merak ediyorsanız burası bir tık uzaklıktadır size:)




Trex-EVS Adına 


Ayşe Kavas
ayse.kavas@trexevs.org


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder