17 Nisan 2013 Çarşamba

Nedir bu Özgeçmiş ve Motivasyon Mektubu?

Eski AGH Derneği olarak AGH sürecini ve projelerini deneyimlemiş gönüllülerle sürekli irtibat halinde kalmaya özen gösteriyoruz. Yakın zamanda www.trexevs.org internet sayfamızın AGH sekmesini Portekiz eski AGH gönüllümüz Melike Kalkan'ın değerli emekleri ve katkısı ile baştan sona yenileme imkanımız oldu. Melike gerek kendi deneyimlerinden yola çıkarak gerekse de AGH sürecini baştan sona bile bir kişi olarak bu serüvenin her aşamasını detaylandırarak tüm gençlerin ve kendisini genç hissedenlerin bilgisine sundu.



Derneğimizin www.trexevs.org internet sayfasında AGH sekmesinin başlığı altında alt başlıklarda AGH'nin bir çok aşaması hakkında bilgi edinbileceğiniz bir çok faydalı bilgi ve not bulma imkanınız var. Buradan Eski AGH Gönüllülerine yeniden bir çağrıda da bulunmuş olalım. AGH serüvenine dair sizlerde görüş ve önerilerinizi bizlerle paylaşabilirseniz ve bilhassa da yeni AGH adaylarına tavsiyeleriniz, internet sayfamızda paylaşmaktan keyif duyarız.

Bize en çok sorulan sorunun cevabını burada da paylaşalım dedik. AGH hakkında yeni bilgisi olan ve ev sahibi kuruluş aramaya başlayacak gönülllülerin ilk sorularından birisi "Peki ben Mptivasyon Mektubu ve Özgeçmişi nasıl hazırlarım", "Bizle paylaşileceğiniz bir örnek var mıdır?" vs vs gibi sorulara hem eski AGH gönüllümüzün gözünden hem de kendimizce cevap vermeye çalıştık. 

Buyrunuz... :)




Başvuracağınız projeyi buldunuz, şimdi sıra nasıl başvuru yapacağınızda. Başvuruları daha çok ev sahibi kuruluşlar kabul ediyor, malum kendileriyle birlikte çalışacak gönüllüleri seçmek hakları. Bazı durumlarda koordinatör kuruluş da bu sürece yardımcı olabiliyor.
Genellikle kuruluşlar “motivasyon mektubu” ve CV ile başvuru kabul ediyor. Fakat bazen kendi hazırladıkları anket gibi formları doldurmanızı isteyebiliyorlar. Bu formlar için herhangi bir kıstas olmadığı için biz sizlere CV ve motivasyon mektubu ile ilgili bilgi vereceğiz.


Özgeçmiş olarak AGH başvurularında (ve aslında daha birçok alanda)EuroPass CV formatı kabul edilebiliyor. Ama bu demek değil ki kesin bir kuraldır. Bizim tavsiyemiz özgeçm,ş hazırlarkan kendinizi rahatça ifade edebileceğiniz bir formatta sunmanız; bu europass formatı olur, ya da başa bir format olur çok önemli değil. Önemli olana kısaca kendinizden ve deneyimlerinizden bahsedebilmeniz.

Burada amaç kendinizi tanıtabilmeniz. Siz ev sahibi kuruluşu ne kadar iyi tanırsanız ve ayni şekilde size kendinizi ne kadar tanıtırsanız kendinize uygun bir proje bulmanız için daha faydalı olacaktır.
Bize gelen birçok özgeçmişe baktığımızda kişilerin iş başvurusu için hazırlamış oldukları özgeçmişleri kullandıklarını görüyoruz. Hatta bazen kariyer sitelerinin hazır düzenleri ile özgeçmişler gelebiliyor. Sakın böyle yapmayın demiyoruz ama burada dikkat edilmesi gereken nokta bu dokümanları iş başvurusu için akredite kuruluşlara sunmadığınız. Sonuçta akredite kuruluşların çoğunun özel sektör temsilcileri değil, sivil alanda çalışan dernek ve vakıflar olduğunun unutulmaması gerektiğini düşünüyoruz.
 
Motivasyon Mektubu konusunda bir çok internet sitesinde bilgi bulmanız mümkün. Arama motorlarına “motivasyon mektubu örneği” yazdığınız zaman gelecek sonuçların da birçoğu aynı. AGH adayları ile olan görüşmelerimizde genelde bize sorulan soru “motivasyon mektubu” hakkında oluyor.
Bu konuda her zaman tek bir örnek öneriyoruz: Gönüllünün kendini rahat ifade edebildiği bir yöntem ile oluşturduğu motivasyon mektupları. Sonuçta AGH projelerine başvuru yaparken ilk sunduğumuz belgeler özgeçmiş ve motivasyon mektubumuz oluyor. Bir-iki sayfadan oluşan motivasyon mektubunda cevaplamanız gereken bazı sorular şu şekilde;
·        Neden bu projeye başvuruyorum?
·        Bu projeden beklentilerim neler?
·        Bu proje bana neleri öğretebilir?
·        Bu projeye “ben” ne katabilirim?
·        Projeden elde edeceğim kazanımlarla gelecekte neler yapabilirim?

Bir AGH projesi tasarlanırken gönüllü/lerin öğrenme döngüsü ve hedefleri göz önünde bulunduruluyor. AGH projelerinin asıl aktörü olan “gönüllü”, o projede ne öğrenecek, ne öğrenmesi hedefleniyor gibi soruların cevapları ile bir proje tasarlanıyor. Tabii ki bir projenin bir çok noktası var ama en temel faktör projeye dahil olacak gönüllünün yaygın eğitim yöntemleri ile bir öğrenme sürecinden geçmesi. Bazen gönüllüler motivasyon mektuplarında kendi öğrenme beklentilerini unutup, gönüllü olarak katılacakları projelere başvuru yaparken proje kabul olursa “sabah akşam kuruluşunuz için şu ileri yapacağım, başka beklentim yok” gibisinden ifadeler kullanabiliyor.
Motivasyon mektubunun bizce bir standartı olmadığı düşüncesinden yola çıkarsak “şu şekilde ifadeler doğrudur, bu şekilde ifadeler yanlış” diyemeyiz ve demeyiz de. Ama gönüllülerin, bu projelerin kendilerine belli yetileri kazanmaları için tasarlandığını da (AGH projelerinin amaçlarından birisi) bilmelerini dileriz.


Dediğimiz gibi dernek olarak görüştüğümüz gençlere maalesef  bir motivasyon mektubu ya da özgeçmiş örneği sunmuyoruz. “Maalesef” diyoruz çünkü bizle görüşmeyen bir çok gencin çoğu beklentisi bir motivasyon mektubu örneği görmek. Motivasyon mektubu kişinin kendisini rahatça ifade edebileceği bir düzende ve şekilde olmalı. Kişi kendini fotoğraflarla, ya da powerpoint sunumu ile rahat ifade edebilir. Ya da bir animasyon yapabilir, ya da bir sayfalık bir metin yazar buna bazı resimler ya da fotoğraflar ekleyebilir. Örnekler çoğaltılabilir; vurgulamaya çalıştığımız kişinin kendi yaratıcılığına bırakmasını öneriyoruz. Bu resmi bir kuraldan çok bizlerin önerisidir. “Şu düzen iyidir, bu düzen kötüdür” de demiyoruz. Zaten hali hazırda internette ya da farklı kaynaklarda motivasyon mektubu ve özgeçmiş örnekleri mevcut. Sizler, kendinizden birşeyler katarsanız daha yaratıcı bir motivasyon mektubu oluşturabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder