10 Temmuz 2014 Perşembe

Vote for Diversity - III- Çok Okuyan mı Bilir, Çok Gezen mi?

Gençler amma da çok yazmış demeyin , her biri üşenmedi yazdı bizi de mutlu ettiler:)
Daha önce paylaşmaya başladığımız yazıların devamı geliyor, size de okumak kalıyor, iyi okumalar...

ÇOK OKUYAN MI BİLİR ÇOK GEZEN Mİ BİLİR?

Bu sorunun cevabı her zaman tartışılır, bırakalım tartışılmaya devam edilsin. Ama biz okumaya devam edelim ama gezmekten de kendimizi mahrum etmeyelim. Çünkü çok gezen hiçbir zaman gördüğünü unutmaz.

Benim için de Romanya deneyimi böyle oldu. Şimdi anlıyorum ki Hagi sayesinde Romanya’yı ne kadar araştırmış olsam da bu proje sayesinde anladım ki Romanya hakkında bilmediğim çok şey varmış, Romanya’yı sadece Bükreş’ten ibaret olduğunu sananlar(benim sandığım gibi), çok büyük yanılgıya düşer. Görmek gerek J

Romanya’da inanılmaz bir kültür yaşıyor. Rumenlerin yanı sıra, çok sayıda Roman ve tabi ki bu geziden sonra inanılmaz sempati duyduğum Macarlar. Bizim projemiz de Transilvanya bölgesinin küçük ama bir o kadar da güzel şehri Oderhei’de gerçekleşti. Bu bölgede çok yoğun bir Macar topluluğu yaşıyor, şehri onlar yönetiyor, kendi dillerini serbestçe kullanıyorlar. Tüm sokakların Romence ile beraber Macarca da ismi var. Şehirde iki resmi dil var ve insanların birçoğu da İngilizce konuşabiliyor. Bu kültür zenginliğinin yanında inanılmaz bir şekilde korunmuş tarihi yapılar ve doğal alanlar ile Transilvanya bölgesi Romanya’nın gözbebeği, ayrıca tüm balkanların ortak mirası olan tanıdık yemekleri de burada tatmak ayrı bir keyif verdi.

Gelelim Projemize, “Vote for Diversity”

Projemiz Bükreş’ten alınıp kalacağımız küçük otelimize gelmemizle başladı, gerçekten iyi bir planlama ve dolu bir program ile 1 haftalık süreçte bilgi hazinemize birçok değer kattığımıza inanıyorum. Rusya-Ukrayna krizi, Türkiye’nin AB üyelik Süreci, AB Parlemento seçimleri simülasyonları, Şehri tanımak adına yapılan oyunlar, komşu şehir gezileri gibi birçok aktivite gerçekleştirildi. Projemizi hazırlayanlar gerçekten çok iyi hazırlanmışlar ve bize karşı çok güler yüzlüydüler. Ayrıca çok sabırlı olduklarını söylemeden edemeyeceğim. Neredeyse her aktiviteye geç kalmamıza rağmen yüzlerindeki tebessüm hiç eksik olmadı. Kısacası dolu dolu ve harika anılarla hatırlanacak bir hafta. Bu 1 haftanın nasıl geçtiğini sanırım kimse anlamadı, havalimanından ülkemize dönerken herkesin gözlerinde birer damla yaş olduğuna bizzat şahidim.

Bununla beraber proje kapsamında yaptığımız her toplantıda gruplara ayrılarak, grup arkadaşlarımızla araştırmalar yaptık ve görüşlerimizi tartışma ortamında savunduk. Ama bunları yaparken kesinlikle hiç sıkılmadık. Neredeyse her toplantımızda güldük, eğlendik ama eğlenirken de çok şeyler öğrendik. Bu proje sayesinde farklılıkları tanımayı, anlamayı öğrendik. Ülkemin güzel şehirlerinden gelen hepsi birbirinden mükemmel 11 tane yeni arkadaşım oldu. Farklı ülkelerden gelen dünya tatlısı insanlarla tanıştık. Birbirimizle yemeğimizi, odamızı paylaştık. Ve bana göre en önemlisi de çok güzel ve kalıcı arkadaşlıklar kazandık.


Herkesin hayatında en az bir kere yapmasını dilediğim, ülkemiz gençlerinin, farklı dünyalar ve farklı kültürler keşfetmesinde belki de en iyi yol olacak ve bu sayede de ülkemizin de iyi bir şekilde tanıtımının yapılmasını sağlayacak, kendimizi dünyaya ifade edebilmek için çok güzel bir fırsat sunacak olan bu projelere yoğun bir şekilde katılım olmasını diliyorum ve şuna gönülden inanıyorum. Çok Gezen Bilir. Sevgi ve saygılarımla.


                                                                             Ertuğ Görkem VAROL

                                                                              Nisan 2014-Romanya
                                                                                                         



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder