11 Ocak 2013 Cuma

Fado Ülkesi Portekiz’deydik!

Merhabalar!
Trex-EVS 6  katılımcısı ile birlikte bu defa Portekiz’in Coimbra şehrindeydi. Nesillerarası yardımlaşma ve aktif yaşlanma konulu, Check-In isimli derneğin ev sahipliğinde gerçekleşen projeye katılım sürecine kareler eşliğinde bir göz atalım: 



13 Aralık 2012, projenin ilk günü! Katılımcılarımız İzmir-İstanbul-Lizbon uçuşları ve  kısa bir otobüs yolculuğunun ardından akşam saatlerinde yorgun bir halde Coimbra’ya ulaştılar. Ancak aşağıdaki manzarayı görür görmez tüm yorgunluklarını unuttular ve macera başladı!





Katılımcılarımız, bol yokuşlu Coimbra yollarını tırmandıktan sonra niyahet 10 gün boyunca kalacakları yer olan Serenata Hostel’ e ulaştılar. 



Kilise ve öğrenci barlarının tam ortasında, ilginç bir konumda olan hostelin kendi yapısı ve iç dekorasyonu da konumu kadar ilgi çekiciydi.  İlk akşam tanışmak-kaynaşmak için oyunlar oynandı, ilk kez duyulan Estonyalı, Polonyalı ya da İtalyan isimlerini akılda tutmak pek de kolay olmadı. 



Tabi Türk grububundan da Melike’ye  ‘Milayk’, Aslı’ya   Azli ‘ , Derya’ya ısrarla ‘Darya’ diyenler de olmadı değil :)
İlk günkü tanışmaların ardından elbette tüm katılımcılar bir an önce Coimbra’yı tanımak istiyorlardı. İlk akşamdan, üniversite şehri Coimbra’nın öğrencileriyle tanışan katılımcılarımız, ilk sürprizleriyle karşılaştılar:



Evet! Coimbra’da herkes ‘Super Bock’ içiyordu! Bu süper sürpriz, başka süper sürprizlerin de habercisiydi…
2. Günden itibaren aktiviteler başladı;
Türk grubu ‘Türkiye’de aktif yaşlanma ve nesillerarası yardımlaşma’ sunumunu yaparken.


Yaşlılar evine yapılan ziyaret esnasında, katılımcılarımız yaşlı insanlara davranış biçimlerinin ülkelere göre nasıl farklılık gösterebileceğini izleme fırsatı buldular. Aynı zamanda Türkiye’de yaşlı insanlarla gençler arasındaki ilişkinin nasıl olduğunu aktarma fırsatı buldular.

Yaşlılık aktif olmaya engel değil!


Yaşlılar ile yapılan kilise ziyaretinden bir kare…

Ve yaşlılar evinde samimi bir öğle yemeği.

Katılımcılarımız, yaşlılar ile yaptıkları aktiviteleri bir kısa filmde birleştirdiler.

Ayrıca, yaşlılar evinde yapılan aktiviteler Portekiz ulusal kanalında da yayınlandı. Görüntülere ulaşmak için kanalın linkine tıklayınız:

Bunların yanında lokumlu, kına geceli, halaylı bir Türkiye sunumu yapmadan olmazdı.  İşte Türkiye sunumundan kareler…
Hazırladığımız masa; nazar boncuğuna ve kınaya ilgi büyüktü!


Kına gecesi ve ardından tüm katılımcıların dahil olduğu damat halayı herkesi coşturdu!

 
Atölyelerden  görüntüler:

‘Müzik Atölyesi’

‘Tiyatro Atölyesi’

‘Dans Atölyesi’


‘İletişim Gurubu’

Katılımcılarımız atölye çalışmalarının ardından, projenin son gününde üniversitenin toplantı  salonunda hazırladıkları dans, tiyatro, müzik ve videolar ile bir gösteri sergilediler.

Ve Portekiz’e veda vakti gelmişti.. Ancak  veda etmeden önce Fado dinlememek ve okyanus kıyısına gitmemek olmazdı…
 Coimbra Fado merkezi

Portekiz’de son gün… Türk katılımcılarımız geçirdikleri harika 10 günün ardından birçok yeni dostluk ve tecrübe ile, bir gün tekrar ziyater etmek üzere Portekiz’den ayrıldılar.


Hamza Çınar
Coimbra / Portekiz'den bildirdi...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder