4 Ocak 2013 Cuma

Ne işim var elin Romanya’sında..

Çanakkale Koza Derneği'nin gönüllüsü Doğancan Çetin'in kaleminden Avrupa Gönüllü Hizmeti ve Romanya hakkında bilgiler. 

 






AGH öncelikle Avrupa Birliği “GENÇLİK EYLEMDE” programının bir eylemidir (Eylem 2). Bu program kapsamında; AGH, bir Avrupa ülkesinde size ev sahipliği yapan Sivil Toplum Kuruluşunun sosyal içerikli çalışmaları doğrultusunda kısa süreli veya uzun süreli olarak gönüllü çalışmalar içinde yer almanız anlamına gelmektedir. Sadece 18 – 30 yaş arasında bir genç olmanız ve bu tür çalışmalara ilgi duymanız yeterlidir.Dezavantajlı gençler için istisnai durumlarda 16–18 yaş aralığı kabul edilmekle birlikte bu dezavantajlı gençlere özel 2 ile 8 hafta arasında projelerde yapılabilmektedir. (Ayrıntılı Bilgi ua.gov.tr)

Avrupa Gönüllü Hizmetinin hedefleri arasında ;

Gençlerin toplumla bütünleşmesini ve topluma aktif biçimde katılmalarını, istihdam şanslarını artırmalarını ve başkaları ile dayanışma içine girebilmelerini sağlamak için gençlere kültürler arası nitelikte bir yaygın öğrenme deneyimi kazandırmak,

Yerel toplulukların gelişimini desteklemek

Yeni ortaklıkların kurulmasını ve ortaklar arasında deneyim ve örnek teşkil edebilecek iyi uygulamaların alışverişini teşvik etmek



Her ülkeye göre değişen cep harçlıkları şehire görede değişiklik gösteriyor aslında, benim kuruluşum bana 900 lei gibi aylık cep harçlığı veriyor diğer şehirlerde tanıştığımız gönüllülerde bu farklılık gösteriyor 640 lei, 700 lei vs.  onun dışında evimizin kirasını, evin elektrik , su, doğalgaz ve internetini kuruluşumuz ödüyor. (Romanya’da profesor(öğretmen) ortalama 950 lei civarı maaş alıyor, jandarmeria 1500 lei civarı maaş alıyor her hangi bir markette kasiyer olarak çalışanlar 600 lei civarı maaş alıyor tabi ki bu vardiya göre değişiyor.)
Bende Çanakkale Koza Gençlik Derneği sayesinde geldiğim Romanyadaki Avrupa Gönüllük Hizmeti sürecimi 1 ekim 2012 – 1 ekim 2013 tarihlerinde Râmnicu Vâlcea’da geçireceğim,  çalıştığım yer Vâlcea’nın dışında 9-10 km uzaklıkta taksi ile gidip geliyoruz ve onun ücretini derneğimiz ödüyor. okulda  12-15 yaş arasında değişen çocuklarla etkinlikler yapıyoruz harika vakit geçiriyoruz, bazen okulumuzun yanında bulunan kreşe gidiyoruz, çalışan sayısı az olduğu için çoğu zaman yardım etmemiz isteniyor.

Haftanın 5 günü 2-3 saat kadar çalışıyoruz hafta sonlarımız tatil, extra’dan aylık 2 gün tatilimiz bulunuyor, bulunduğum proje dışında 2-3 civarı daha proje var ve burada çalışan arkadaşlarım hepsi farklı ülkelerden Arjantin, Uruguay, Fransa, İspanya, Portekiz çok farklı kültürleri, bilmediğim bir kültür içerisinde tanıma fırsatı buldum.

Geldiğimiz ilk 1 ay boyunca her gün Romence eğitimi verilmişti 1 ay sonrasında sadece cuma günleri  ofiste Romence derslerine devam etmekteyiz.

Şehire ve Romanya’ya adapte olmamızı sorunlarımızı çözmeye çalışan gerekli konularda yardımcı olan kişi mentorumuz(Rehber)  Romanyalı bir bayan gerçekten çok tatlı birisi bize burada bir anne gibi davranıyor bizde ona mami diye sesleniyoruz.


Peki Romanya -Râmnicu Vâlcea nasıldır, ne yerler ne içerler, nasıl eğlenirler?

Romanya 21 milyon nüfusa sahip AB ülkesi bir ülkedir, başkenti Bükreş’tir.

Râmnicu Vâlcea Romanya’nın orta-güney bölgesinde yer almaktadır. Nüfusu 92.000 kişi merkezde yaşamak üzere toplam 355.000’dir. Doğası oldukça güzel ve avrupa’da önemli bir yere sahip olan Crozia Milli Parkı bu bölgede yer almaktadır. Halkın %80i ortodokstur. İslam Romanya’da tarihi bir din olmasına rağmen Râmnicu Vâlcea’da yaygın değildir. Ayrıca bu şehirdeki Türkler Romanya’nın diğer kentlerindeki Türklere göre daha azdır. Romanya’da en fazla Türk ve müslüman nüfusu köstence’de bulunmaktadır, Tarihi Hünkar Camii’de köstence’de bulunmaktadır 1867-1868 yıllarında Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır.

Râmnicu Vâlcea şehri mimari olarak 1970 ve 1980′li yıllarda Rusya’ya yakınlığı ile bilinen Nikolay Çavuşesku’nun etkisiyle sosyalist dönem mimarisi şeklinde inşa edilmiştir. Mesela Çavuşesku döneminde yasaklanan balkonları görmek hala mümkün. Romanya’da hem arabalar hem insanlar trafikte birbirine karşı saygı duyuyorlar insanlar yaya ışıklarında durmak zorunda, ışıkların olmadığı yaya geçitlerinde arabaların durması zorunlu sağına soluna bakmadan yaya geçidinden geçmek eğlencelide olsa biraz tehlikeli, Eğitim kurumları oldukça fazla ve bu eğitim kurumlarını genelde Avrupa Birliği fonlarla inşa ettirmiş. Her sokakta kumarhane ve oyun salonları görmeniz mümkün  Aşırı derecede domuz tüketiyorlar her çeşidini görmeniz mümkün marketlerde ve kasaplarda. Ancak dana ve tavuk eti Türkiye’ye göre karşılaştırdığımızda inanılmaz derecede ucuz, alkol tüketiminin de gayet fazla olduğu bir ülke.

Şehir merkezinde ruhban okulu tarzında dini eğitim veren ve din görevlisi yetiştiren bir kurum var. Şehirde eğlence hayatı gayet hareketli, covrig aparatif bildiğimiz simit aslında çikolatalısı ve susamlısı mevcut atıştırmalık olarak gayet güzel.(Bizim simitimiz daha güzel) :)

Son olarak merak ettiğiniz sormak istediğiniz sorular varsa başlangıç olarak facebook’tan ekleyip sorabilirsiniz, gitmek istediğinize karar verdiğinizde derneğimize uğramanızı tavsiye ederim her konuda yardımcı olacaklardır Çanakkale Koza Gençlik Derneği yalı hanı 2. katta.

Doğancan Çetin
Romanya



kaynak: http://dogancancetin.wordpress.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder